ANIZ YAKMAK TOPRAĞI ÖLDÜRÜR

Anız, biçilen ekinin tarlada kalan sapına verilen kısımdır. Anız yakılması son derece tehlikeli ve zararlıdır. Her yıl ülkemizde yakılan anızın hava koşulları ve tedbirsizlik yüzünden büyük çapta bir yangına dönüşmesi sonucu yüzlerce dekar orman yanmaktadır. Ayrıca, anız yakımı topraktaki organik maddeleri yok ettiği için toprağın verimini düşürür ve daha çok gübre kullanımına yol açar.

Daha çok gübre kullanımı da su kaynaklarımızın kirlenmesine yol açar. Anızın yakılması ile çıplak kalan toprak, su ve rüzgar erozyonuna uğrar. Toprağın verimi organik üst tabakasını kaybetmek suretiyle düşer.
Günümüzde halen bir çok çiftçi tarafından bu yöntem kullanılmaktadır. Anızı yakan çiftçiler doğru bir iş yaptıklarını zannederler ve bu işin sadece olumlu taraflarını göz önüne alarak bunu yaparlar, fakat bilinçsiz bir şekilde yapılan bu olayın aslında toprağa çok büyük zararları olacağı aşikârdır. Çiftçiler anız yakma eğilimindedirler. Çünkü;
-Bitki artıkları çok kolay, masrafsız ve çabuk yok edilir,
-Sürümü kolaylaştırır, ikinci ürün yetiştirmek için zaman tasarrufu sağlar,
- Saplar, bitki artıkları ve toprak yüzeyine yakın yerde barınan zararlıların yumurta, larva, pupa ve erginleri yok edilir.
- Toprak üzerine düşen yabancı ot tohumları yok edilir. Oysaki anız yakmak yukarıda sayılan ve faydalı görülen amaçların aksine toprak ve doğaya çok büyük zararlar vermektedir. Bunları maddeler halinde sıralayacak olursak;
- Toprak verimliliği azalır ve toprak yorgunluğu artar.
- Toprakta yaşayan canlıların beslenme ortamı yok edilir.
- Anız sonucunda çıplak kalan toprak, desteksiz kaldığından en ufak rüzgarlarda bile bu topraklarda erezyon meydana gelecektir.
- Toprak yağmur suları ile taşınır ve toprak içersinde toprağın açtığı kanallar çöktüğü için su depolanmaz.
- Topraktaki doğal denge bozulur. Yılanlar öldüğü için tarla faresi, kuşlar öldüğü için süne zararı artmaktadır.
- Anızın yandığı sırada çıkan zararlı gazlar (karbondioksit) dünyamıza ve çevremize de zarar verecektir. Bu durumda küresel ısınmanın sebeplerinden birisidir.
- Tarla biçilirken ağaçlardan yere düşen meyve v.b ürünler aslında bir çok canlı hayatının besin kaynağıdır. Toprağı yakınca bu besin de yandığından yaban hayatı büyük zarara uğramaktadır.
-Anız yakmanın diğer bir zararı toprak yüzeyinde bulunan mikroorganizmaları öldürmesidir. Mikroorganizmaların % 80’nin zarar görmesi sonucu verimde azalmalar olduğu bilimsel olarak ortaya konulmuştur.
- Orman yangınlarının çıkmasına sebep olur.
- Anız yakmanın başka tehlikeleri arasında ise telefon direklerinin yanması ve daha da kötüsü, yoldan geçen araçların görüş mesafesini azaltarak ölümcül kazalara sebep olmasıdır.
- Anız yangınları komşu tarlalardaki hasat edilmemiş ürünlere, traktörlere, meyve bahçelerine, bunların etrafındaki çitlere, civardaki yerleşim yerlerine, özellikle de ormanlarımıza telafisi mümkün olmayan zararlar vermektedir. Sayfalar dolusu kitaplara sığmayacak mahsurlarından dolayı, her yıl trilyonlara varan orman yangını zararlarına sebep olan bu kötü davranışa artık dur demenin zamanı çoktan geldi ve geçmektedir.
Tüm dileğimiz, siz değerli ÇİFTÇİLERİMİZİN Teşkilatımızın uyarı ve ikazlarına uyarak anızların yakılmasını önlemektir.
Sağlık ve mutluluk içinde bol ve bereketli bir mahsul yılı olması umuduyla…
• YANAN ASLINDA GELECEĞİMİZ! YAKMA, YAKTIRMA!...

 

İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müd.