“DÜNYA BÖBREK GÜNܔ ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ

Bölgesel 15.03.2016 - 13:50, Güncelleme: 15.08.2022 - 13:07 3313+ kez okundu.
 

“DÜNYA BÖBREK GÜNܔ ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ

Uşak Devlet Hastane Diyaliz Merkezi’nde diyaliz cihazına bağlanan böbrek hastaları için “10 Mart Dünya Böbrek Günü” nedeniyle etkinlik düzenlendi. Dünyada ve ülkemizde her yıl Mart ayının ikinci Perşembe günü tüm “Dünya Böbrek Günü” olarak kutlanmakta ve böbrek hastalıkları ile ilgili topluma yönelik farkındalık faaliyetleri yapılmaktadır. "Dünya Böbrek Günü" çerçevesinde yapılan etkinlikler; böbrek sağlığı ve hastalıkları konusunda toplum bilincini artırmayı, erken tanının önemini vurgulamayı ve kronik böbrek hastalığının insan sağlığı ve ülke ekonomisi üzerindeki ağır yükü hakkında kamuoyunu bilgilen-dirmeyi amaçlamaktadır. Uşak Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm.Dr.Yalçın Atlı, Tıbbi Hizmetler Başkanı Op.Dr.M.Fatih Zeren, Uşak Devlet hastanesi Başhekimi Uzm.Dr. Abdurrah-man Yılmaz ve diyaliz çalışanları Dünya Böbrek Günü'nde Uşak Devlet Hastane Diyaliz Merkezinde tedavi gören hastalarla bir araya gelerek Dünya Böbrek Gününü kutladı. Uşak Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm.Dr.Yalçın Atlı ve beraberindeki heyet diyaliz hastalarına çiçek vererek hastalardan kendilerine iyi bakmalarını ve tedavi programlarını aksatmamalarını istedi. Uşak Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Murat Demir Böbrek sağlığına ilişkin yaptığı açıklamada, böbrek yetmezliğinin, birdenbire gelişen ve daha sonra fonksi-yonlarının geriye dönmesi mümkün olan (akut) ve geri dönüşü mümkün olmayan, fonksiyonların tamamıyla kaybolmasına neden olan (kronik) böbrek yetmezliği şeklinde görüldüğünü belirtti.KRONİK BÖBREK HASTALIĞININ SONUÇLARI NELERDİR? Kronik böbrek hastalığı sıklıkla sessiz seyreder ve sinsi bir şekilde ilerler, özellikle erken evrelerde belirti vermeyebilir. Bu nedenle birçok hastaya zamanında tanı konulamaz. Teşhis edilemeyen kronik böbrek hastalığı önemli sonuca yol açar. Böbrek işlevinin ilerleyici kaybı sonucu son dönem böbrek yetmezliği gelişmesidir. Bu evreye ulaşan hastaların yaşamını sürdürebilmesi için diyaliz veya böbrek nakli tedavilerinin uygulanması gerekir. Bu tedavilerin maliyeti oldukça yüksektir. Örneğin, ülkemizde sağlık bütçesinin % 5’den fazlası sayısı 62.000 civarında olan son dönem böbrek yetmezlikleri ve diyaliz tedavisi gören hastalar için harcanmaktadır. Uşak ilinde ise halen 3 kamu 2 özel sektör diyaliz ünitesinde toplam 300’ü aşkın hasta diyaliz tedavisi görmektedir.

Uşak Devlet Hastane Diyaliz Merkezi’nde diyaliz cihazına bağlanan böbrek hastaları için “10 Mart Dünya Böbrek Günü” nedeniyle etkinlik düzenlendi.

Dünyada ve ülkemizde her yıl Mart ayının ikinci Perşembe günü tüm “Dünya Böbrek Günü” olarak kutlanmakta ve böbrek hastalıkları ile ilgili topluma yönelik farkındalık faaliyetleri yapılmaktadır. "Dünya Böbrek Günü" çerçevesinde yapılan etkinlikler; böbrek sağlığı ve hastalıkları konusunda toplum bilincini artırmayı, erken tanının önemini vurgulamayı ve kronik böbrek hastalığının insan sağlığı ve ülke ekonomisi üzerindeki ağır yükü hakkında kamuoyunu bilgilen-dirmeyi amaçlamaktadır.
Uşak Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm.Dr.Yalçın Atlı, Tıbbi Hizmetler Başkanı Op.Dr.M.Fatih Zeren, Uşak Devlet hastanesi Başhekimi Uzm.Dr. Abdurrah-man Yılmaz ve diyaliz çalışanları Dünya Böbrek Günü'nde Uşak Devlet Hastane Diyaliz Merkezinde tedavi gören hastalarla bir araya gelerek Dünya Böbrek Gününü kutladı. Uşak Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm.Dr.Yalçın Atlı ve beraberindeki heyet diyaliz hastalarına çiçek vererek hastalardan kendilerine iyi bakmalarını ve tedavi programlarını aksatmamalarını istedi.
Uşak Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Murat Demir Böbrek sağlığına ilişkin yaptığı açıklamada, böbrek yetmezliğinin, birdenbire gelişen ve daha sonra fonksi-yonlarının geriye dönmesi mümkün olan (akut) ve geri dönüşü mümkün olmayan, fonksiyonların tamamıyla kaybolmasına neden olan (kronik) böbrek yetmezliği şeklinde görüldüğünü belirtti.
KRONİK BÖBREK HASTALIĞININ SONUÇLARI NELERDİR?
Kronik böbrek hastalığı sıklıkla sessiz seyreder ve sinsi bir şekilde ilerler, özellikle erken evrelerde belirti vermeyebilir. Bu nedenle birçok hastaya zamanında tanı konulamaz. Teşhis edilemeyen kronik böbrek hastalığı önemli sonuca yol açar. Böbrek işlevinin ilerleyici kaybı sonucu son dönem böbrek yetmezliği gelişmesidir. Bu evreye ulaşan hastaların yaşamını sürdürebilmesi için diyaliz veya böbrek nakli tedavilerinin uygulanması gerekir. Bu tedavilerin maliyeti oldukça yüksektir. Örneğin, ülkemizde sağlık bütçesinin % 5’den fazlası sayısı 62.000 civarında olan son dönem böbrek yetmezlikleri ve diyaliz tedavisi gören hastalar için harcanmaktadır. Uşak ilinde ise halen 3 kamu 2 özel sektör diyaliz ünitesinde toplam 300’ü aşkın hasta diyaliz tedavisi görmektedir.

Habere ifade bırak !
Avni Erdal Sarıoğlu
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yesilbanazgazetesi.net sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.